Het kabinet neemt vrijdag waarschijnlijk een besluit over de gaswinning in Groningen. Dat zei minister Henk Kamp dinsdagavond in Groningen na overleg op het provinciehuis met bestuurders en maatschappelijke organisaties.

Verdere details over een eventueel besluit werden niet bekendgemaakt.

Minister Kamp van Economische Zaken zei wel dat de gesprekken dinsdag in Groningen in goede sfeer waren verlopen en dat er al veel goeds is gebeurd in het gebied waar gas wordt gewonnen. Hij doelde dan onder meer op het werk van Hans Alders, de Nationaal Coördinator Groningen en het Centrum Veilig Wonen.

Voor het provinciehuis protesteerden dinsdagavond ruim honderd Groningers met veel lawaai tegen de gaswinning in hun provincie. Het protest was georganiseerd door de Coalitie Gasverzet Groningen, een samenwerking van bestaande actie- en belangengroepen.

24 miljard kuub

Volgens De Telegraaf oordeelt de Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) dat de winning moet worden teruggeschroefd naar maximaal 24 miljard kuub per jaar. De adviezen van de SodM worden vaak overgenomen door het kabinet,

Deze limiet is volgens de SodM nodig om de dreiging van aardbevingen verder te beperken, zo valt volgens de krant te lezen in het advies aan het kabinet.

"Het ingrijpen in de gasproductie vanaf 2014 heeft een duidelijk effect gehad op de mate van seismiciteit. De seismiciteit is na de ingrepen in de productie sterker afgenomen dan voorafgaand aan de maatregelen voorspeld was."

Volgens de SodM is het dan ook niet eens met de NAM. Het winningsbedrijf vindt dat er 27 miljard kuub gewonnen moet kunnen worden. 

"De NAM heeft de mate waarin schade acceptabel wordt gevonden overschat", aldus de SodM.

In 60 seconden: De gaswinning in Groningen​

Animatie door in60seconds.nl