Provincie Groningen wil parlementaire enquête over gaswinning

De Provinciale Staten van Groningen willen dat dat de Tweede Kamer een parlementaire enquête instelt over de gaswinning in Groningen.

De Staten hebben volgens RTV Noord woensdagavond ingestemd met een motie hierover. "Het gaat om waarheidsvinding: de onderste steen in dit dossier moet boven", aldus Statenlid Ankie Voerman van de Partij voor de Dieren.

Diverse partijen voegden daar wel aan toe dat het verlagen van de gaswinning en het oplossen van alle problemen voor de Groningers prioriteit moet hebben.

Alleen de VVD stemde tegen. SP-gedeputeerde Eelco Eikenaar (gaswinning) gaat het verzoek van Provinciale Staten aan de Tweede Kamer overbrengen.

Onderzoeksraad

Eerder pleitte ook Groningse burgemeester Peter den Oudsten voor een parlementaire enquête naar de gaswinning. Hij deed dit vorige jaar nadat de Onderzoeksraad voor de Veilligheid een zeer kritisch rapport presenteerde over de gaswinning in Groningen.

De raad concludeerde dat de betrokken partijen, onder wie het ministerie van Economische Zaken, de toezichthouder Staatstoezicht op de Mijnen en de NAM, decennialang de veiligheidssitautie van de Groningers hebben genegeerd en enkel oog hebben gehad voor de maximale winning van het Groningse gas.

In 60 seconden: De gaswinning in Groningen​

Animatie door in60seconds.nl

Huizenmarkt

Door de aardbevingen als gevolg van de gaswinning in de provincie zijn bijna 200.000 huizen minder waard geworden. Uit onderzoek blijkt dat de hele huizenmarkt in de provincie ernstig is verstoord.

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) heeft de gaswinning dit jaar beperkt tot 27 miljard kuub. Hij moet nog beslissen hoe ver de gaskraan daarna open mag. Coalitiepartijen VVD en PvdA willen vasthouden aan een verdere daling van de gaswinning in Groningen.

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) heeft echter aangegeven meer te voelen voor het weer verhogen van het aantal kuub gas dat per jaar mag worden gewonnen.

Lees meer over:
Tip de redactie