De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) is van plan het komende gasjaar (vanaf 1 oktober) evenveel gas op te pompen als dit jaar.

Volgens het bedrijf zijn er door de nieuwe technieken mogelijkheden om op een veilige manier meer gas te winnen in Groningen, maar de NAM heeft besloten om opnieuw 27 miljard kuub gas op te pompen. 

''Het is duidelijk dat de aardbevingen diep ingrijpen in de levens van de Groningers. Om de rust in Groningen te bewaren, zetten we de komende periode in op handhaving van het huidige productieniveau van 27 miljard kubieke meter'', aldus directeur Gerald Schotman.

Gaswinning Groningen

Bron: NAM© NU.nl/Jerry Vermanen

De hoeveelheid te winnen gas staat in het winningsplan dat de NAM heeft gepubliceerd. Allerlei instanties en de regionale en lokale politiek kunnen hierop nog reageren. Minister Henk Kamp van Economische Zaken neemt uiteindelijk voor 1 oktober een besluit over de gaswinning.

Bovengrens

De NAM geeft ook aan dat de bovengrens voor de gasproductie ligt bij 33 miljard kuub. Kamp liet de Kamer dinsdag weten dat het volgens hem niet aannemelijk is dat de gaswinning weer omhoog gaat. Hij deed dat in een begeleidend briefje bij het winningsplan van de NAM dat openbaar werd gemaakt.

Kamp constateert dat de NAM in het nieuwe plan ruimte laat om meer dan 27 miljard kuub gas te winnen. Hij vraagt toezichthouder Staatstoezicht op de Mijnen daar een check op te doen.

Regeringspartijen

De regeringspartijen VVD en PvdA maakten maandag al duidelijk dat het niet de bedoeling is dat de gaskraan weer verder open gaat. Zij sloegen aan op berichtgeving in het Dagblad van het Noorden dat de NAM mogelijkheden zag meer gas te winnen.

Tegen de gaswinning in Groningen is veel protest want het zorgt voor aardbevingen. Daardoor raken huizen beschadigd en voelen mensen zich onveilig. Om het aantal bevingen te verminderen en de veiligheid van de Groningers te verbeteren, schroefde Kamp de gaswinning de afgelopen jaren al terug. Van bijna 48 miljard kuub in 2012 tot 27 miljard kuub dit jaar.

Eind september hakt het kabinet de knoop door over de hoeveelheid gas die vanaf oktober in Groningen wordt gewonnen. Adviezen van een groot aantal deskundigen als TNO en TU Delft, waterschappen, provincies, gemeenten en ook van burgers wegen daarbij zwaar, aldus de minister die daarom nu geen uitspraken doet over het niveau van de gaswinning.

Video: De gaswinning in Groningen

In 60 seconden: De gaswinning in Groningen
In 60 seconden: De gaswinning in Groningen

Animatie: In60seconds