De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM), die verantwoordelijk is voor de gaswinning in Groningen, heeft natuurbeheerorganisatie Het Groninger Landschap gevraagd vier beschadigde Rijksmonumenten te herstellen.
 

Het gaat volgens de NOS om een bijzondere molenaarswoning in Westerwijtwerd en boerderijen in Stedum, Onderdendam en Huizinge.

De panden zijn zwaar beschadigd door de bevingen als gevolg van de gaswinning in de provincie Groningen.

De kosten voor het herstel van de schade worden betaald door de NAM. Vermoedelijk gaat de maatschappij in de toekomst nog meer beschadigde panden met cultuurhistorische waarde overdragen aan Het Groninger Landschap of andere provinciale monumentenorganisaties.

Video: De gaswinning in Groningen

In 60 seconden: De gaswinning in Groningen
In 60 seconden: De gaswinning in Groningen

Animatie: In60seconds.nl

Aanklacht

Protestcollectief De Groninger Bodem Beweging (GBB) heeft donderdag een klacht ingediend bij het gerechtshof met als doel strafvervolging van de NAM.

De GBB hoopt dat het hof door de klacht het Openbaar Ministerie (OM) de opdracht geeft om de NAM alsnog voor de strafrechter te brengen. Eerder besloot het OM om het bedrijf niet te vervolgen voor het veroorzaken van levensgevaar voor inwoners van het Groningse aardbevingsgebied.