Coalitiepartij PvdA wil de export van gas afbouwen, zodat het gas als 'reservebatterij' kan dienen naast duurzame energie uit zon en wind.

Dat zegt PvdA-Kamerlid Jan Vos dinsdag in de Volkskrant, zo bevestigt hij aan NU.nl.

Ook moet de opbrengst van het gas de 'motor' vormen achter de ontwikkeling van groene technologie.

Door de aardbevingen zag minister Henk Kamp (Economische Zaken) zich al gedwongen om de winning drastisch terug te schroeven. Wel zou hij zijn verbonden aan exportcontracten, bijvoorbeeld met Frankrijk en België tot 2024.

Kans

Volgens Vos moet Kamp echter in gesprek met die landen om de export sneller af te bouwen. "Dat kan veel eerder", aldus Vos.

"Hij zou het terugschroeven van de gaswinning, bedoeld om het aardbevingsrisico te verminderen, veel meer moeten zien als kans om naar een volledig duurzame energievoorziening over te gaan", stelt Vos, die onomkeerbare stappen wil zetten om te voorkomen dat een volgende coalitie de ambitie terugschroeft.

Zorgvuldigheid

VVD-Kamerlid Andre Bosman laat aan NU.nl weten "de zorgvuldigheid te missen" in het plan van Vos. "Hij is aan het voorsorteren op een rol in de oppositie en wil het daarom nu snel regelen", aldus Bosman.

"Het is een makkelijk verhaal om te zeggen dat de export omlaag kan. Achter die contracten zitten honderdduizenden huishoudens die afhankelijk zijn van dat gas."

Volgens de VVD'er is het van belang de winning en de export verantwoord terug te dringen in de transitie naar duurzame energie "om te voorkomen dat het middel erger is dan de kwaal". 

Dinsdag debatteert de Tweede Kamer over de gaswinning in Groningen.

Video: De gaswinning in Groningen in zestig seconden

Animatie door In60seconds