De bewijslast van schade die is ontstaan door aardbevingen in Groningen wordt omgedraaid. De NAM (Nederlandse Aardolie Maatschappij) moet voortaan aantonen dat er geen sprake is van schade door gaswinning.

Dat heeft minister Henk Kamp van Economische Zaken maandagochtend aan de Kamer geschreven.

Op deze manier kan de aardbevingsschade die wordt opgelopen in Groningen sneller en beter worden afgehandeld. Tot dusver moesten gedupeerden nog bewijzen dat schade aan hun woning is ontstaan door een beving.

Kamp zag eerder niet de voordelen van omkering in. Hij vroeg advies aan de Raad van State omdat "het mogelijk grote gevolgen in Groningen" heeft, zei hij in mei. De Raad van State kwam in oktober met dat advies, waarin stond dat het in de Kamer aangenomen amendement verbetering behoeft.

Dat gaat Kamp doen in een wetsaanpassing waarover de Kamer zich begin volgend jaar kan uitspreken.

Video: De gaswinning in Groningen in 60 seconden

Animatie door in60seconds

Verbetering

Een belangrijke verbetering in de afhandeling van de schade hoopt de minister ook te bereiken door de aanstelling van een onafhankelijk arbiter.

"Ik verwacht dat dit de Groningers direct helpt en dat hierdoor de stap naar de rechter minder snel gemaakt zal hoeven worden. Als een schade correct en vlot wordt afgehandeld, hoeft de omkering van de bewijslast in de rechtszaal niet te worden ingezet", aldus Kamp.

Eind april nam de Kamer een motie van PvdA en Partij voor de Dieren aan waarin werd gevraagd om omkering van de bewijslast. Ze kregen steun van SP, PVV, CDA, D66, ChristenUnie en SGP. De Kamer meent dat door het omkeren van de bewijslast schadezaken sneller kunnen worden afgehandeld.

NAM

De NAM is niet blij met de omkering van de bewijslast in het aardbevingsgebied. "Dat heeft niet onze voorkeur, integendeel”, stelt het gasconcern maandag in een reactie.

Volgens de NAM valt de omkering van de bewijslast moeilijk te rijmen met de voorstellen van de Nationaal Coördinator Groningen om de schadeafhandeling zoveel mogelijk uit het juridische traject weg te houden en de bewoners te "ontzorgen''.

De aardoliemaatschappij laat weten dat de brief van Kamp echter duidelijk is en dat ze het verdere proces afwachten. De NAM gaat de wetswijziging bestuderen en waar nodig de schadeafhandeling aanpassen.

Schadeafhandeling

De Groningse gedeputeerde Eelco Eikenaar (SP) is wel blij met de toezegging van Kamp. "De Groningers komen hiermee een stuk sterker te staan bij de schadeafhandeling en dat is positief”, zegt hij maandag in een reactie. "Ze zullen dit zien als een erkenning van de problemen.”

De Nationaal Coördinator Groningen stelde eerder deze maand voor om een onafhankelijke arbiter aan te stellen die schadeclaims kan beoordelen voordat de stap naar de rechter moet worden gemaakt.

Eikenaar vindt dat we "moeten zorgen dat de schadeafhandeling wegblijft van de rechtszaal en dat we dan de omkering van de bewijslast niet eens nodig hebben”. "Als de NAM zich makkelijker opstelt, dan hebben ze er helemaal geen last van.”

Signaal

De Groninger Bodem Beweging ziet de omgekeerde bewijslast als duidelijk signaal voor de NAM "Ze moeten ruimhartiger omgaan met de schadeafhandeling. Rechtszaken moeten we zoveel mogelijk voorkomen. Daar zijn de Groningers ook helemaal niet op uit", aldus secretaris Dick Kleijer.

Minister Kamp maakt de omkering van de bewijslast mogelijk met een wetswijziging. In een rechtszaak hoeven Groningers daardoor niet meer zelf te bewijzen dat schade aan hun huis is veroorzaakt door gaswinning.

Kamp volgt de Tweede Kamer die eerder al met een motie had gevraagd om het omkeren van de bewijslast. De minister ziet daarnaast ook het instellen van een arbiter als een manier om de schadeafhandeling te verbeteren. "Ik verwacht dat hierdoor de stap naar de rechter minder snel gemaakt zal hoeven worden”, aldus Kamp.