'Vanaf 2016 minder Gronings gas nodig'

Vanaf komend jaar is er minder vraag naar gas uit Groningen. Dat meldt Minister Henk Kamp (Economische Zaken) woensdag op basis van een verwachting van Netbeheerder Gasunie Transport Services (GTS).

GTS denkt dat er twee miljard kuub minder gas nodig is, omdat er meer duurzame energie wordt gebruikt en meer energie wordt bespaard.

Tot nu toe gingen Kamp en GTS er steeds vanuit dat er 33 miljard kuub gas uit Groningen nodig was om ook in koude winters de Nederlandse huizen van voldoende gas te kunnen voorzien. Vanaf 2016 blijkt dat 31 miljard kuub te zijn.

Beslissing

Het kabinet beslist in december of de gaskraan in Groningen verder dichtgaat. Gewacht wordt nog op verschillende onderzoeken naar een verantwoord en veilig niveau van gaswinning. Op basis daarvan hakt Kamp een knoop door. Hij bekijkt daarbij of er meer gas uit kleinere gasvelden en uit het buitenland kan worden gehaald.

Als uit deze onderzoeken blijkt dat de gaswinning lager kan worden vastgesteld, dan zal het kabinet daartoe overgaan en de begroting daarop aanpassen, aldus Kamp.

Tegen de gaswinning in Groningen is veel protest omdat die zorgt voor aardbevingen waardoor omwonenden zich onveilig voelen en zitten met schade aan hun huizen. Een week geleden was er bij Hellum nog een beving met een kracht van 3,1 op de schaal van Richter.

Dossier Gaswinning Groningen

Lees meer over:
Tip de redactie