Minister Henk Kamp van Economische Zaken draait de gaskraan in Groningen in de tweede helft van dit jaar verder dicht. Het gaat om een totaal van dertig miljard kuub dit jaar. 

Dat melden bronnen op het Binnenhof. Kamp schrijft waarschijnlijk dinsdag een brief aan de Tweede Kamer. 

De minister besloot eerder om de gaswinning in de eerste helft van het jaar te beperken tot 16,5 miljard kuub. De NAM mocht over heel 2015 39,5 in plaats van 42,5 miljard kuub gas winnen.

Omdat de kans op een strenge winter voor het einde van het jaar heel klein is (die vallen normaal alleen in januari en februari), hoeft daar geen reserve voor te worden aangehouden. Bovendien heeft de gasopslag in Norg in Drenthe een overcapaciteit van drie miljard kuub. Dat gas wordt ingezet.

De overcapaciteit van Norg en de milde winter maken dat er in de tweede helft van dit jaar nog maar 13,5 miljard kuub gewonnen hoeft te worden om aan de zogeheten 'leveringszekerheid' te kunnen voldoen.

Video: De gaswinning in Groningen in 60 seconden

Gaswinning in 60 seconds
Gaswinning in 60 seconds

Niet ver genoeg

De vermindering van gasproductie ging de Groningers en diverse oppositiepartijen in de Tweede Kamer niet ver genoeg. De gaskraan moest zo ver als mogelijk worden dichtgedraaid.

Volgens de oppositiepartijen mag er nog maar zoveel gas gewonnen worden als nodig is voor de leveringszekerheid, en dat is dertig miljard kuub.

In Groningen is veel verzet tegen de gaswinning die aardbevingen veroorzaken waardoor huizen beschadigd raken en mensen zich niet veilig meer voelen.

Video: Oppositiepartijen blij met minder gaswinning

Reageren

Bestuurders in Groningen willen nog niet reageren op het nieuws. Ze wachten op het formele besluit van de minister. 

Albert Rodenboog, burgemeester van bevingsgemeente Loppersum, onthoudt zich tot dusver van elk commentaar. ''We hebben nog geen besluit voorbij zien komen en dus kunnen we niet reageren'', aldus zijn woordvoerster. Ook Hans Alders, de nieuwe Nationaal Coördinator Groningen, wil niet op het nieuws ingaan.

Handreiking

De Groninger Bodem Beweging vindt het een handreiking van de minister. ''Maar meer ook niet'', zegt woordvoerder Lambert de Bont.

''De veiligheid staat nog steeds niet voorop. Bij een milde winter is 21 miljard kuub nodig om te voldoen aan de leveringsplicht. Kamp neemt nu een strenge winter als uitgangspunt, zodat hij voldoende gas heeft om te verhandelen. Straks maakt hij met het verder dichtdraaien van de kraan wel mooie sier. Wij vinden het nog steeds merkwaardig weinig.''

Geld

''Moeten we hier nou op reageren?”, zegt actievoerder John Lanting van Schokkend Groningen.

''Kamp goochelt met cijfers. We moeten eerst maar zien welk voorbehoud hij hangt aan het terugdraaien van de gaswinning bij een strenge winter. Hij denkt alleen maar aan geld. De Groningers willen veiligheid. En als het hier veilig wordt bij een gaswinning van maximaal 12 miljard kuub, dan moet de minister dat als de bliksem in orde maken.''