Alle gegevens over de gaswinning in Groningen moeten openbaar worden gemaakt. Daarvoor pleit de Groningse gedeputeerde Eelco Eikenaar.

Dat meldt RTV Noord.

Eikenaar heeft dat maandag aan minister Kamp van Economische Zaken kenbaar gemaakt. Kamp neemt in juli een besluit over de hoeveelheid gas die er in Groningen gewonnen mag worden. Om te kunnen controleren of hij dan de juiste beslissing neemt, moeten alle meetgegevens die de afgelopen maanden zijn verzameld openbaar worden, zegt Eikenaar.  

Volgens de gedeputeerde is in het verleden niet alle informatie met betrekking tot de gasbesluiten openbaar gemaakt. Alleen het advies van het Staatstoezicht op de Mijnen aan het ministerie van EZ en de reactie van het ministerie daarop waren voor iedereen in te lezen.

De Onderzoeksraad voor de Veiligheid stelde bovendien in haar rapport dat er vraagtekens te plaatsen zijn bij de onafhankelijkheid van het onderzoek, dat vooraf gaat aan de besluiten over de gaswinning.

Eikenaar vindt het openbaar maken van de gegevens ook een noodzakelijke voorwaarde voor het terugwinnen van het vertrouwen.

Video: De gaswinning in Groningen in 60 seconden