Dick Benschop, de topman van Shell Nederland, wilde op de World Gas Conference in Parijs niet inhoudelijk ingaan op de problemen rondom de gaswinning in Groningen.

"Shell heeft zich te houden aan de beslissingen over de gaswinning door de Nederlandse overheid", is alles wat Benschop kwijt wilde.

Op de vraag hoeveel Shell denkt dat de herstelwerkzaamheden gaan kosten van huizen die beschadigd raakten door aardbevingen die volgden op gasboringen, ging hij niet in. Shell verwacht hierover binnenkort een 'update' van de Nederlandse overheid, aldus Benschop.

Grote toename

Het energieconcern is voor de helft eigenaar van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM), die gas wint in Groningen. Shell rekent komende jaren op een grote toename in de wereldwijde vraag naar gas. De activiteiten in Groningen vormen slechts een van de vele gaswinningsprojecten waarbij het concern betrokken is.

Shell hield op de World Gas Conference een pleidooi over de voordelen van aardgas, ten opzichte van het opwekken van energie met kolen. Aardgas zorgt volgens Shell voor veel minder schadelijke CO2-uitstoot.

Emotionele oproep

Bij de aandeelhoudersvergadering vorige maand hield bestuursvoorzitter Ben van Beurden de boot ook al af toen hij werd geconfronteerd met een emotionele oproep van een gedupeerde van de bevingsschade in Groningen.

Een vrouw vroeg de top van het energieconcern haar huis, dat beschadigd raakte door de aardbevingen, te kopen. De vrouw stelde dat 250.000 huizen en andere panden beschadigd zijn geraakt en dat de herstelwerkzaamheden dertig jaar zullen duren en 30 miljard euro zullen kosten.