De Raad van State doet dinsdag om 14.00 uur een voorlopige uitspraak over de gaswinning in Groningen.

Dat meldt de Raad van State maandag op haar websiteHet gaat om een zogeheten spoedprocedure tegen het besluit over de gaswinning in het Groningenveld van minister Henk Kamp (Economische Zaken). Door de gaswinning ontstaan bevingen.

De Stichting Vrienden van Groningen Centraal en de fracties van SP, CDA en GroenLinks in de Provinciale Staten van Groningen willen dat de gaswinning onmiddellijk wordt gestaakt en stilgelegd. Het kabinet wil de gaswinning in het Groningenveld terugbrengen van 42,5 miljard kubieke meter in 2014 tot 39,4 miljard dit jaar.

Uitkomst

Staatsraad ('rechter') Thijs Drupsteen maakte twee weken geleden tijdens een hoorzitting al duidelijk dat de Raad van State niet zal besluiten dat Nederland voorlopig geen gas meer mag winnen. Over de uitkomst wilde de hoogste bestuursrechter van het land toen nog niets zeggen.

Het kan zijn dat Nederland minder gas mag winnen, misschien blijft het huidige peil in stand, wellicht wordt een specifieke gaspomp gesloten, maar helemaal terug naar nul zit er volgens Drupsteen in elk geval niet in, liet hij toen weten.

Beroepsschriften

Er zijn ook circa veertig beroepsschriften ingediend. Die komen onder meer van Groningse gemeenten, de veiligheidsregio Groningen en particulieren.

De afdeling bestuursrechtspraak behandelt deze later dit jaar. Daarna volgt de definitieve uitspraak in deze zaak.

Dit moet u weten over het Groningse gas en de bevingen | Dossier gaswinning