Het is mogelijk om Groningen binnen tien jaar aardbevingsbestendig te maken. Maar dan moeten juristen niet meer tegenwerken en zullen de Groningers zelf ook in actie moeten komen.

Dat zegt Peter Kuenzli donderdag in het Dagblad van het Noorden.

Kuenzli is lid van de commissie van kwartiermaker Hans van der Vlist die de komst van een speciale rijksdienst voorbereidt. Bij die rijksdienst gaan 150 tot 200 medewerkers onder leiding van een Nationaal Coördinator werken aan het herstel in het Groningse aardbevingsgebied.

Het is de bedoeling dat er in september een meerjarenplan voor het herstel ligt. Dan moet ook duidelijk zijn hoeveel de 'wederopbouw' gaat kosten. Volgens Kuenzli gaat het om een opgave van ongekende omvang en complexiteit, omdat er misschien wel meer dan 90.000 woningen moeten worden aangepakt.

Bewoners

Het is volgens Kuenzli, die ook betrokken was bij de wederopbouw van de door de vuurwerkramp getroffen Enschedese woonwijk Roombeek, mogelijk om binnen tien jaar het herstel in Groningen te hebben voltooid. "Maar dat gaat niet zonder betrokkenheid van de bewoners. De regio moet het heft zelf in handen nemen", zegt hij in de krant.

Daarnaast moeten juristen van NAM en Shell de operatie niet langer ophouden. Zij zijn te veel bezig met het onderzoeken van eventuele gevolgen voor winningslocaties elders in de wereld. Kuenzli vindt dat het parlement de wederopbouw moet aansturen en niet de NAM.