Het grootschalig verstevigen en verbouwen van huizen in het aardbevingsgebied gaat vele miljarden euro’s kosten. Dat zegt gedeputeerde William Moorlag vrijdag.

Moorlag reageert daarmee op een artikel in de Telegraaf, die de hand wist te liggen op een nog niet openbaar rapport van deskundigen.

De deskundigen hebben in opdracht van minister Kamp onderzoek gedaan naar de veiligheidsmaatregelen die moeten worden genomen vanwege de aardbevingen. Uit het onderzoeksrapport zou blijken dat ten minste 30.000 huizen moeten worden verstevigd. Mogelijk loopt dat aantal op tot 90.000. De operatie zou zo’n 6,5 miljard euro gaan kosten.

Gedeputeerde Moorlag wilde niet reageren op de inhoud van het rapport, maar liet wel weten dat het om een operatie gaat van miljarden euro’s.

De gedeputeerde baseert zich op andere bronnen. “De NAM sprak eerder al van het opknappen van 50.000 huizen. Reken een ton per huis; dan zit je al op 5 miljard. Dan hebben we overigens ziekenhuizen, de industrie en andere openbare gelegenheden nog niet meegeteld.”

Andere aanpak

De provincie ziet meer in een andere aanpak. Zo zou het dichtdraaien van de gaskraan naar 30 miljard kuub een goede optie zijn, omdat de veiligheid niet gegarandeerd kan worden met het opknappen van de huizen en de verbouwingsplannen vele jaren in beslag zullen nemen. 

Moorlag blijft daarnaast strijden voor een Rijksdienst met een sterke commissaris die het grootschalige plan, vergelijkbaar met het Deltaplan, gaat uitvoeren. “De overheid moet de regie uit handen van de NAM halen. Het kan straks niet zo zijn dat de NAM gaat bepalen hoe de straten er hier uit gaan zien.”

Plan Kamp

Minister Kamp lijkt zijn 'Deltaplan' al te hebben uitgewerkt. Hij zag een aantal weken geleden wel een minder grote rol voor die commissaris. “We zien nu echter wel wat beweging bij de minister, maar er is nog geen overeenkomst", stelt Moorlag

"Als provincie denken we dat we als overheden samen de kar moeten gaan trekken. Dat moet via de bestuurlijke weg, zodat de problemen niet als een pingpongbal door de Tweede Kamer gaan", zo besluit de gedeputeerde.