De Provinciale Staten van Groningen willen dat het gaswinningsakkoord wordt aangevuld. Het gaat om afspraken over het herstel van schade en versteviging van huizen.

Dat meldt de ChristenUnie woensdag.

In januari sloot de provincie samen met negen aardbevingsgemeenten, de NAM en het ministerie het akkoord. De Staten zijn ontevreden over de manier waarop het akkoord nu wordt uitgevoerd. Volgens de partijen verloopt de schadeprocedure nog steeds moeizaam en duur het lang voordat woningen worden verstevigd.

De partijen vinden dat het akkoord moet worden uitgebreid omdat het gebied dat door aardbevingen wordt getroffen ook steeds groter wordt. Zo moeten ook de gemeentes Groningen, Hoogezand-Sappemeer en Menterwolde onderdeel worden van de afspraken, omdat daar ook steeds vaker bevingen zijn.

Volgens de ChristenUnie, initiatiefnemer van een motie, wordt de veiligheid van inwoners onvoldoende gewaarborgd. De Rijksoverheid moet daarom ingrijpen en de aanpak van de problemen weghalen bij de NAM.

Een motie van de ChristenUnie werd ondertekend door bijna alle partijen in de Provinciale Staten, behalve VrijMandaat en de PVV.