De uitvoering van het gaswinningsakkoord door de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) en de overheid laat te wensen over.

Kamerlid Carla Dik-Faber heeft hierover vrijdag Kamervragen gesteld aan minister Henk Kamp (Economische Zaken).

Kamp moet verantwoordelijkheid nemen voor een snelle uitvoering van de afspraken. Ook moeten gedupeerde burgers meer worden betrokken, vindt de ChristenUnie.

Aanleiding is de kritiek die de provincie Groningen en negen gemeenten uitten in een brandbrief aan de NAM. Volgens hen lukt het de NAM niet om de zorgen bij de mensen weg te nemen, meldde RTV Noord eerder deze maand.

Zij zijn met name ontevreden over de afhandeling van het schadeherstel en de preventieve versterking van de woningen.

Onzekerheid

"Bewoners verkeren nog te veel in onzekerheid over wat zij van de NAM en de overheid kunnen verwachten", zegt Dik-Faber. "Zij verdienen duidelijkheid en zekerheid." Het Kamerlid hekelt de gebrekkige communicatie van de verschillende instanties. "Veel mensen geven aan niet te weten of zij onder een bepaalde regeling zullen vallen of niet."

De politica eist dat Kamp zijn verantwoordelijkheid neemt voor het tempo en de uitvoering van het akkoord. "De afspraken in het akkoord zijn erg belangrijk voor de inwoners van Groningen."

"De inwoners van het aardbevingsgebied willen zekerheid. Daarom moeten we er nu bovenop zitten en zorgen dat door iedereen hard gewerkt wordt aan veiligheid, vergoeding van schade en nieuw economisch perspectief."

188 mensen

Het kabinet besloot begin dit jaar om minder gas te winnen in Groningen vanwege het aardbevingsgevaar. Ook werden honderden miljoenen euro's vrijgemaakt om huizen, gebouwen en infrastructuur te versterken.

Deze week werd bekend dat zich tot nu toe 188 mensen hebben gemeld bij de NAM die willen worden gecompenseerd voor de waardedaling van hun verkochte huis.

Alle berichten over de gaswinning in Groningen