Bij de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) in Assen zijn na de aardschok van afgelopen zaterdag bij Appingedam 75 meldingen van schade binnengekomen.

Het gaat vooral om scheuren in de muren en kapot pleisterwerk in de woningen. "Het is meestal lichte schade aan huizen die we weer kunnen repareren", zegt een woordvoerder van de NAM.

Een expert beoordeelt eerst of de schade daadwerkelijk het gevolg is van de beving. "Als dat het geval is, keren wij een vergoeding uit", aldus de zegsman. 

De aardbeving had een kracht van 2.0 op de schaal van Richter. Na de eerste meting ging het instituut ervan uit dat de beving iets zwaarder was, met een kracht van 2.2. De beving werd voorafgegaan door een lichtere aardschok, met een kracht van 1.3.

Volgens de NAM komen er nog wekelijks tientallen schademeldingen binnen van eerdere bevingen.

Gaswinning

De schokken in het noorden van Nederland worden veroorzaakt door gaswinning. In 1963 werd begonnen met het boren van gas in het Slochterenveld in Groningen. De eerste aardbeving was bijna 28 jaar geleden, op 26 december 1986.

Sinds die schok heeft het KNMI vele honderden aardbevingen geregistreerd in Groningen en Drenthe. Gemiddeld trilt de grond twee keer in de week. De zwaarste beving, in augustus 2006 in Westeremden, had een kracht van 3.5.

Minder gas

De meeste trillingen zijn te licht om te voelen, maar schok na schok beschadigt de huizen, kerken en bedrijven. Dat komt ook doordat de bevingen zich dicht onder het oppervlak voordoen. Gewonden zijn er nog nooit gevallen.

Vanwege de aardbevingen besloot het kabinet begin dit jaar om minder gas op te pompen uit Groningen. Bovendien komt er bijna 1,2 miljard euro beschikbaar om de huizen aan te pakken.

Alle berichten over de gaswinning in Groningen