Na de aardbeving bij Appingedam zaterdag heeft de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) nog geen meldingen van schade gekregen.

Dat liet een woordvoerder zondag weten. De beving werd veroorzaakt door de gaswinning van de NAM in Noord-Nederland.

De aardbeving van zaterdag had een kracht van 2,0, meldde het KNMI na nieuwe berekeningen. Na de eerste meting ging het instituut ervan uit dat de beving iets zwaarder was, met een kracht van 2,2.

''Er zal zeker schade zijn bij het epicentrum, maar de verwachting is dat dit relatief beperkt is, gezien de kracht van de aardbeving'', liet een NAM-woordvoerder weten.

De grond in Groningen en Drenthe trilt gemiddeld twee keer in de week. Gewonden zijn er nog nooit gevallen. In februari van dit jaar was er een schok met een kracht van 3,0 bij het gehucht Leermens.

Een maand later trilde de grond bij Schildwolde met een kracht van 2,3. De zwaarste beving tot nu toe was in augustus 2006 in Westeremden. Die had een kracht van 3,5.

Gaswinning

De schokken in het noorden van Nederland worden veroorzaakt door gaswinning. In 1963 was begonnen met het boren van gas in het Slochterenveld in Groningen. De eerste aardbeving was bijna 28 jaar geleden, op 26 december 1986. De meeste trillingen zijn te licht om te voelen, maar huizen, kerken en bedrijven kunnen er door beschadigd raken.

Vanwege de aardbevingen besloot het kabinet begin dit jaar om minder gas op te pompen uit Groningen. Bovendien komt er bijna 1,2 miljard euro beschikbaar om de huizen aan te pakken.

Alle berichten over de gaswinning in Groningen