De dertig tot veertig actievoerders bij het gebouw van de NAM in Assen gaan niet weg totdat ze de meetgegevens over de gevolgen van gasboringen in Groningen hebben gekregen. 

Dat laat Gerry Kuipers van Grunn in Beweging weten.

De NAM heeft na een gesprek met de demonstranten beloofd om de ruwe data binnen twee weken af te staan. Kuipers is tevreden over de voortgang en de manier waarop het gesprek is verlopen, maar het kamp opbreken is nog geen optie.

"We willen dat ze die data fysiek overhandigen. Als ze dat niet doen, dan staan we hier gewoon nog een tijdje." Zodra de data binnen zijn, keren de actievoerders huiswaarts.

Blijven

Een woordvoerder van de NAM heeft er begrip voor dat de actievoerders nog even blijven. Het aanleveren van de terabytes aan data kost echter tijd, mede omdat er specialistische software voor nodig is en de kennis om ze te kunnen uitlezen.

Het bedrijf houdt een termijn van twee weken aan om te voorkomen dat de belofte wordt gebroken. Tot het zo ver is, mogen de demonstranten wel gebruikmaken van de faciliteiten van de NAM, zoals de toiletten.

De NAM geeft binnenkort een update over hoe het bedrijf de data zelf interpreteert en is naar eigen zeggen 'open en transparant' over haar activiteiten.

"Aan de Dialoogtafel wordt het conceptbesluit van minister Kamp verder vormgegeven", aldus de woordvoerder. "Dat is de plek waar we samen met vertegenwoordigers uit Groningen werken aan de maatregelen en verbeterpunten bespreken."