Inburgeren en integreren is helemaal geen straf, maar juist leuk en leerzaam. Met die gedachte begon de 28-jarige student Ricardo Makosi uit Amstelveen vorig jaar met het maken van een inburgeringsgame.

Inburgeren en integreren is helemaal geen straf, maar juist leuk en leerzaam. Met die gedachte begon de 28-jarige student Ricardo Makosi uit Amstelveen vorig jaar met het maken van een inburgeringsgame.

Makosi strijd mee om de prijs Inspirator van het Jaar 2007, onderdeel van het project Inspiratie voor Integratie het managementcentrum van VNO-NCW de Baak. “Er was nog geen inburgeringsgame,” aldus Makosi, die studeert aan de internationale game opleiding Qantm College in Amsterdam. “Vanwege mijn affiniteit met games en integratie (Makosi’s ouders komen uit Suriname) kwam ik op dit idee. Ik wil inburgeren leuk maken. Iedereen tilt er zo zwaar aan, maar het is geen straf. Iedereen moet integreren.

In de inburgeringsgame, die binnenkort door iedereen online kan worden gespeeld, zal uit verschillende personages gekozen kunnen worden, elk met hun eigen nationaliteit. Zo zijn er onder andere een Turks, Marokkaans en Surinaams karakter ontwikkeld, maar ook een Nederlandse. Na het maken van een keuze zijn er acht levels waar de speler zich doorheen moet worstelen, beginnend bij de landing van het vliegtuig op Schiphol en eindigend op het moeilijkste niveau. Als de speler de hele inburgering goed doorloopt zal hij worden beloond met een virtueel paspoort.

"Maar als je zakt, ga je het vliegtuig in en word je teruggestuurd naar het land van herkomst'', vertelt Makosi. "Dat geldt trouwens ook voor de Nederlander. Die wordt eveneens het land uitgezet. Ik wil Nederland een beetje wakkerschudden met deze game en het hele begrip inburgeren op een leuke manier op de hak nemen. Dit spel is een mix van integratie en entertainment. Serieus en ludiek tegelijk.''

Makosi werkt al sinds december vorig jaar aan de game samen met een vijfkoppig team. Rits je in zal medio maart online verschijnen en onder andere gepresenteert worden op verschillende zwarte scholen.