De spellen van Utomik, dat een abonnement aanbiedt waarmee klanten toegang krijgen tot een gamebibliotheek, kunnen binnenkort gestreamd worden, kondigt het Eindhovense bedrijf donderdag aan. Ze hoeven dan niet gedownload te worden en zijn dan ook speelbaar op bijvoorbeeld Android-telefoons en slimme tv's.

Bij spellen die door Utomik worden geleverd moet nu nog een klein deel van een game worden gedownload om met het spel te kunnen beginnen. Tijdens het spelen wordt de rest van de game gedownload. Mensen krijgen voor 7 euro per maand toegang tot zo'n 1.360 veelal oudere pc-games, zoals Darksiders en Borderlands.

Het bedrijf kondigt donderdag aan dat games van de dienst halverwege dit jaar volledig gestreamd kunnen worden vanaf de servers van Utomik. Er hoeft dan helemaal niks meer gedownload te worden. Daarmee gaat de dienst lijken op andere gamestreamingdiensten, zoals Google Stadia.

De clouddienst van Utomik zal aanvankelijk beschikbaar zijn op Samsung-tv's en Android-telefoons die werken met Android 9 of nieuwer. Wanneer de functie precies beschikbaar komt, is niet bekend. Utomik start binnenkort een kleinschalige test voor Android-gebruikers, waarbij 75 games speelbaar zullen zijn.

De games zijn op Android in 720p te spelen. Op slimme tv's van Samsung zijn ze in 1080p speelbaar. Gebruikers kunnen ook tussen apparaten wisselen. Zo kunnen ze beginnen met spelen op een televisie of op pc en in de trein verdergaan op hun telefoon.