Microsoft gaat mensen met een Game Pass- of Xbox Live Gold-abonnement eraan herinneren dat ze ervoor betalen als ze er nooit gebruik van maken. Na twee jaar radiostilte zal het bedrijf betalingen van niet-spelende klanten gaan weigeren. Microsoft komt met de veranderingen na klachten van de Britse marktautoriteit CMA.

De toezichthouder heeft het hernieuwen van abonnementen bij Sony, Nintendo en Microsoft onderzocht en vroeg zich af of het bij Microsoft wel duidelijk genoeg was dat abonnementen automatisch werden verlengd. Mensen die ooit een abonnement hadden afgesloten op Game Pass zouden dat kunnen vergeten, waardoor ze blijven betalen voor iets wat ze niet gebruiken.

Microsoft heeft daarom in overleg met de CMA verschillende veranderingen doorgevoerd. Zo zal het bedrijf voor het afsluiten van een abonnement duidelijker zijn over hoe de verlenging werkt. Ook zal Microsoft contact opnemen met bestaande leden met een jaarabonnement met de vraag of ze hun abonnement willen behouden of beëindigen.

Mensen die al lang een abonnement hebben maar er geen gebruik van maken, worden door Microsoft op de hoogte gebracht. Zij kunnen vervolgens hun abonnement stopzetten als ze dat willen. Na twee jaar zonder gehoor zal Microsoft zelf betalingen weigeren.

De veranderingen worden aanvankelijk doorgevoerd in het Verenigd Koninkrijk. Microsoft zegt donderdag tegen The Verge dat deze binnenkort ook wereldwijd zullen gelden.