Krafton en Tencent, respectievelijk de ontwikkelaar en uitgever van PUBG Mobile, hebben een rechtszaak gewonnen tegen een hackgroep. De groep maakte software voor het schietspel waarmee mensen konden valsspelen. Rechtbanken in de Verenigde Staten en in Duitsland hebben besloten dat de groep zo'n 10 miljoen dollar (8,8 miljoen euro) aan schadevergoeding moet betalen.

Volgens GameSpot werd de hackgroep schuldig bevonden aan het maken en distribueren van hacks en cheats voor het spel aan andere gebruikers. De spelers die software kochten om vals te spelen hadden daardoor een oneerlijk voordeel ten opzichte van anderen. Het is niet bekend wat de valsspeelsoftware precies voor voordelen bood en om welke hackgroep het gaat.

Naast de forse boete moeten de hackers vertellen hoe ze het spel konden aanpassen. Van de rechters mogen ze in het vervolg ook niet meer van dit soort software maken en aanbieden.

In een verklaring laat PUBG Mobile-maker Rick Li weten dat de rechters duidelijk hebben gemaakt dat valsspelen niet wordt getolereerd. "De acties van de hackgroep hebben de eerlijkheid van het spel ondermijnd."

In PUBG Mobile worden honderd mensen op een eiland gedropt, waar ze snel hun uitrusting en wapens bij elkaar moeten zoeken. De laatste speler of het laatste team dat overblijft, wint de pot.

Tencent en Krafton gebruiken verschillende technieken om valsspeelsoftware zo veel mogelijk uit het spel te verbannen. De bedrijven zijn niet de enige die valsspelers aanpakken. Activision Blizzard spande deze week eveneens een rechtszaak aan tegen een bedrijf dat cheatsoftware aanbood voor Call of Duty: Warzone.