Consolefabrikant Sony denkt pas in de tweede helft van het jaar "fatsoenlijke aantallen" PlayStation 5-consoles te kunnen leveren, zegt de baas van de gamingafdeling Jim Ryan tegen de Financial Times. De schaarste aan consoles heeft alles te maken met de chiptekorten waar de techindustrie mee kampt.

Hoewel Ryan verwacht na juli redelijke aantallen consoles te kunnen leveren, zal het aanbod waarschijnlijk nog altijd achterblijven op de vraag. Ryan kan niet garanderen dat Sony eind november aan de vraag kan voldoen.

Concurrent Microsoft zei eerder eveneens dat het verwacht tot in de zomer leveringsproblemen te hebben. Deze problemen zouden tot juni duren. Het is onduidelijk of Microsoft na juli wel aan de vraag naar Xbox-consoles kan voldoen. Zowel Microsoft als Sony gebruikt voor zijn consoles chips van AMD.

Sony zei in de laatste twee maanden van 2020 4,5 miljoen PlayStation 5-consoles te hebben verkocht. Dit jaar wil het bedrijf meer dan 14,9 miljoen PS5-consoles verkopen. Microsoft geeft geen specifieke consoleleveringen op. Analisten denken dat Microsoft in november en december van het afgelopen jaar 2,8 miljoen exemplaren van de Xbox Series X en Series S verkocht.

Niet alleen consoles lijden onder de chiptekorten: ook onder meer de auto-industrie en makers van grafische kaarten worstelen met leveringsproblemen. De tekorten hebben alles te maken met het coronavirus. Enerzijds is de productie afgenomen door coronamaatregelen, aan de andere kant nam de vraag naar chips toe doordat mensen bijvoorbeeld meer laptops en gamingapparaten kochten.