Het Zweedse gamebedrijf Embracer heeft de in Rotterdam gevestigde maker en uitgever van virtualrealitygames (VR-games) Vertigo gekocht voor 50 miljoen euro, zo maakt het bedrijf woensdag bekend.

Embracer betaalt 40 miljoen cash en 10 miljoen in nieuw uitgegeven aandelen. Daarmee krijgt het 100 procent van het Rotterdamse bedrijf in handen.

Vertigo, bekend van onder meer puzzel- en avonturenspel A Fisherman's Tale en het strategiespel Skyworld, werd in 2008 opgericht en richt zich sinds zeven jaar volledig op virtual reality. Het zombiespel Arizona Sunshine wordt onder meer verkocht aan speelhallen, maar de game is ook beschikbaar op onder meer VR-headsets van Oculus en HTC.

In de game kunnen spelers samen met drie anderen rondlopen in een postapocalyptisch Verenigde Staten waarin zij op zoek gaan naar andere overlevenden, terwijl hordes zombies het pad kruisen. Vertigo heeft het spel meer dan een miljoen keer verkocht.

Embracer verwacht dat de markt voor VR-gaming de komende jaren "substantiële groei" zal doormaken door de combinatie van nieuwe headsets en games. Het bedrijf is eigenaar van zes dochterondernemingen, waaronder THQ Nordic en Koch Media.