Apple gaat in China duizenden games uit de App Store halen, omdat ze niet zijn goedgekeurd door de Chinese overheid. Dat heeft de techgigant volgens Bloomberg aan speluitgevers verteld.

Games mogen in China pas worden uitgegeven als ze een officiële vergunning bemachtigen. Dat proces kan vaak maanden duren, waarbij vooral gewelddadige games niet zomaar worden goedgekeurd.

Ontwikkelaars die hun spellen zonder goedkeuring in de App Store plaatsten werden doorgaans gedoogd, mits de vergunning wel was aangevraagd. Dat onofficiële beleid wordt nu teruggedraaid.

Apple herinnerde gameuitgevers afgelopen februari al om een vergunning voor verkoop in China aan te vragen. Inmiddels zou de techreus duidelijk hebben gemaakt dat alle spellen die niet aan deze regels voldoen worden gewist.

Het bedrijf heeft niet op de berichtgeving gereageerd.

Grand Theft Auto

De maatregel zorgt ervoor dat duizenden games uit de App Store verwijderd zullen worden, waaronder ook grote titels zoals de Grand Theft Auto-serie. Voor deze spellen was de App Store een laatste toevluchtsoord, omdat appwinkels van Chinese bedrijven zoals Alibaba en Xiaomi ze al weerden.

China staat al langer bekend om zijn strenge regels rondom videogames. Eind vorig jaar werden regels geïntroduceerd die de gametijd van jongeren beperkt tot 90 minuten per dag. Daarnaast mogen zij na 22.00 uur niet meer gamen.