Sony heeft donderdagavond in een livestream het uiterlijk van de nieuwe PlayStation 5 onthuld. Wat de gameconsole zal gaan kosten, is nog niet bekendgemaakt.

De console is in dezelfde stijl als de DualSense-controller die Sony eerder dit jaar voor het eerst toonde. De console heeft een zwarte basis met witte zijpanelen. Daartussen zit blauwe verlichting. De console kan zowel staand als liggend worden neergezet.

Sony brengt twee versies van de console uit: een met diskdrive en een digitale versie zonder diskdrive. Op laatstgenoemde kunnen alleen games gedownload worden.

Sony heeft de prijs van de PlayStation 5 nog niet bekendgemaakt. Hardwareontwerper Mark Cerny zei eind vorig jaar nog dat Sony de prijs "aantrekkelijk" wil houden. Online liggen de schattingen ergens tussen de 499 en 599 euro. Daarmee zou de spelcomputer duurder zijn dan de PlayStation 4, die aanvankelijk voor 399 euro over de toonbank ging.

De release van PlayStation 5 staat gepland voor de feestdagen aan het einde van 2020. In dezelfde periode zou de nieuwe Xbox Series X op de markt komen. Een specifieke releasedatum is nog niet bekend.

Nieuwe games bekendgemaakt

In de presentatie van Sony werden ook verschillende games voor de nieuwe PlayStation gepresenteerd, waaronder Gran Turismo 7, een nieuwe Ratchet & Clank-game en een vervolg op de populaire Nederlandse game Horizon: Zero Dawn.

Naast nieuwe games kan de PlayStation 5 ook "de meeste" spellen afspelen die voor de PlayStation 4 zijn verschenen.

Sony presenteert ontwerp en games PlayStation 5
112
Sony presenteert ontwerp en games PlayStation 5