Microsoft en Epic Games hebben laten weten volgende maand niet aanwezig te zijn bij de bekende Game Developers Conference (GDC) in San Francisco. Dat komt door bezorgdheid over de wereldwijde uitbraak van het coronavirus.

Op de hoogte blijven van al het nieuws over het coronavirus? Volg ons liveblog.

Tijdens de GDC worden jaarlijks grote games gepresenteerd en prijzen uitgereikt aan de makers. Verschillende grote uitgevers hebben inmiddels bekendgemaakt dit jaar niet aanwezig te zullen zijn.

Microsoft schrijft in een blogpost "uit voorzichtigheid" niet te komen. "We geven prioriteit aan de gezondheid van spelers, ontwikkelaars, werknemers en partners." Het bedrijf zal rond de GDC aankondigingen presenteren via een livestream.

Ook Epic Games, de maker van Fortnite, heeft afgezegd. "Vanwege onzekerheid over gezondheidsproblemen is het niet mogelijk om medewerkers te sturen", schrijft het bedrijf op Twitter. "Daarom hebben we besloten niet aanwezig te zijn."

Unity, het bedrijf achter een van de meestgebruikte ontwikkelplatforms ter wereld, zal er evenmin zijn. "We willen niet dat medewerkers of partners hun gezondheid of veiligheid zomaar op het spel zetten."

Conferentie gaat door

Eerder hadden andere bedrijven al afgezegd. Sony, Electronic Arts, Facebook en Kojima Productions hebben zich al eerder afgemeld om medewerkers te beschermen.

Ondanks de afmeldingen zegt een woordvoerder tegen The Verge dat de GDC dit jaar doorgaat zoals gepland.

Meerdere beurzen worden inmiddels geschrapt. Facebook maakte donderdag bekend zijn ontwikkelaarsconferentie F8 te annuleren vanwege zorgen over het COVID-19-virus. Eerder ging techbeurs Mobile World Congress (MWC) niet door.

Het COVID-19-virus (coronavirus) in het kort:

  • Het virus verspreidt zich vooral via hoest- en niesdruppeltjes die kort in de lucht hangen. Wie geen symptomen vertoont, vormt amper besmettingsgevaar.
  • Iemand kan gemiddeld twee à drie anderen besmetten (minder dan bij bijvoorbeeld mazelen). Dit cijfer daalt echter door alle voorzorgsmaatregelen.
  • Verreweg de meesten hebben lichte (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen oudere of al zieke mensen.
  • Donderdag 27 februari werd de eerste besmetting in Nederland gemeld. Het zou gaan om een man uit Loon op Zand. De GGD doet contactonderzoek.