Vrijdag 12 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Marco van Basten

EA Sports haalt Marco van Basten uit FIFA 20 na de uitspraak 'Sieg Heil'

EA Sports heeft Marco van Basten uit het voetbalspel FIFA 20 gehaald, omdat hij in november op tv de Hitlergroet "Sieg Heil" heeft uitgesproken. De oud-voetballer maakte de opmerking in het programma De Eretribune na een interview van Hans Kraay jr. met de Duitse trainer Frank Wormuth van Heracles Almelo.
Door NU.nl

Gamers die de FIFA-app of de spelmodus Ultimate Team openen, krijgen de melding dat Van Basten "tot nader order" niet langer als icoon verkrijgbaar is. In die modus is Van Basten als personage te spelen.

"We zijn op de hoogte van de recente opmerkingen van Marco van Basten", aldus EA Sports in de verklaring. "We gaan ervan uit dat we in onze game zijn toegewijd aan gelijkheid en diversiteit. Daarom zullen we de ICON-items van Marco van Basten tot nader order niet meer beschikbaar stellen."

Het is onduidelijk of dit betekent dat het kaartje van Van Basten ook niet meer verhandelbaar is op de marktplaats van FIFA 20 en of bezitters de oud-voetballer kunnen gebruiken in de game. EA Sports wil tegen NU.nl vooralsnog geen commentaar geven.

Analist voor een week door FOX Sports geschorst

Van Basten maakte de opmerking op 23 november voor aanvang van de wedstrijd Ajax-Heracles. Hij was op dat moment niet in beeld, maar zijn opmerking was wel hoorbaar.

FOX Sports besloot Van Basten na zijn opmerking te schorsen voor de eerstvolgende uitzending van De Eretribune. Op 7 december is hij weer te zien in het programma.


Lees meer over:

GamesMarco van BastenTech

Aanbevolen artikelen