Microsoft brengt zijn streamingdienst xCloud volgend jaar officieel uit, maakte het bedrijf donderdag bekend tijdens zijn X019-evenement. De dienst komt ook in West-Europa beschikbaar.

Momenteel wordt de dienst getest in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Korea. Met xCloud kunnen abonnees tegen een vast bedrag per maand spellen naar verschillende apparaten streamen, zoals een smartphone of tablet. Die games hoeven niet gedownload of geïnstalleerd te worden, omdat ze direct vanuit datacentra naar de apparaten worden gestuurd.

Microsoft kondigde aan dat de dienst ook naar West-Europa, Canada, Japan en India komt. Daarnaast wordt de dienst ondersteund op Windows-computers. Het bedrijf zegt tegen The Verge met Apple samen te werken om xCloud beschikbaar te maken op iOS-apparaten. Vooralsnog staat alleen het mobiele besturingssysteem Android op de lijst.

De gamedienst zal bij de start ten minste vijftig spellen bevatten, waaronder Devil May Cry 5, Tekken 7, Halo 5: Guardians en Gears 5. Microsoft zegt voor het spelen van de games ook de PlayStation 4-controller te ondersteunen, evenals bluetoothcontrollers van andere merken.

Het is niet bekend wanneer xCloud precies uitkomt in Nederland en tegen welke prijs.