De e-sporter Chung Ng Wai, die maandag werd in een toernooi werd geschorst nadat hij zijn steun voor de demonstranten in Hongkong had uitgesproken, is niet vanwege de betrekkingen tussen game-uitgever Blizzard en China gestraft, aldus Blizzard-topman Allen Brack zaterdag in een verklaring.

Chung verscheen na een gewonnen wedstrijd bij een regionaal Hearthstone-toernooi met een gasmasker en skibril in beeld. Die attributen worden ook gedragen door demonstranten in Hongkong, die sinds juni uit onvrede de straat op gaan.

Ook riep de Hongkongse e-sporter, die onder het pseudoniem 'blitzchung' speelt: "Bevrijd Hongkong, de revolutie van deze tijd". Chungs optreden was voor Blizzard aanleiding om zijn prijzengeld af te nemen en hem voor een jaar te schorsen. Ook de twee interviewers werden voor een jaar geschorst.

Standpunten 'blitzchung' hebben 'geen rol gespeeld'

Blizzard-topman Brack schrijft zaterdag dat de schorsing van de drie betrokkenen wordt gehalveerd tot zes maanden. Ook mag 'blitzchung' zijn prijzengeld houden, omdat hij tijdens het toernooi niet heeft valsgespeeld. "Maar eerlijk spelen heeft ook betrekking op het gedrag voor en na een wedstrijd, met name wanneer een speler na een overwinning voor de camera verschijnt", schrijft Brack.

De topman schrijft verder dat Chung dezelfde straf zou hebben gekregen als hij zich tegen de protesten in Hongkong had uitgesproken. "De specifieke standpunten die door 'blitzchung' zijn geuit, hebben geen rol gespeeld in onze beslissing. Ik wil duidelijk zijn: onze betrekkingen met China hadden geen invloed op ons besluit."

Dinsdag liet Blizzard in een verklaring op zijn website en het Chinese sociale medium Weibo weten dat Chung is geschorst voor het "beschadigen van Blizzards imago". In beide verklaringen benadrukte het gamebedrijf dat gebruikers zich moeten houden aan de officiële regels van het toernooi.

NetEase, dat verschillende Blizzard-games in China distribueert, heeft in een reactie laten weten zich te verzetten tegen de verspreiding van politieke ideeën.

De protesten in Hongkong zijn begonnen uit onvrede over een inmiddels ingetrokken uitleveringswet, maar gaan nu ook over de relatie met China. De demonstranten vrezen dat Peking zijn macht wil gebruiken om de vrijheden van de inwoners van Hongkong in te perken.

Aanvulling: Dit bericht is aangevuld met een eerdere verklaring van Blizzard op zijn website en het sociale medium Weibo en een verklaring van NetEase.