Het Franse hooggerechtshof heeft bepaald dat spellen van gameplatform Steam tweedehands doorverkocht mogen worden, schrijft de website Numerama vrijdag. Op dit moment verbiedt Steam-eigenaar Valve die mogelijkheid.

De Franse consumentenorganisatie UFC-Que Choisir spande eind 2015 een rechtszaak tegen Valve aan. De organisatie schreef dat online games kopen hetzelfde is als het aanschaffen van een fysieke game. Daarom zou de verkoop van online games toegestaan moeten zijn, net zoals het verkopen van fysieke games.

De organisatie vindt dat Valve de voorwaarden van Steam moet aanpassen en het hof is het daar nu mee eens. Hierbij baseert het hof zich op Europese regelgeving over digitale goederen. Daarin staat dat er vrij verkeer van digitale goederen moet zijn binnen de Europese Unie, wat inhoudt dat ook online games zonder toestemming doorverkocht mogen worden.

Naar verwachting gaat Valve in hoger beroep. Dit kan ertoe leiden dat het bedrijf alsnog gelijk krijgt en zijn voorwaarden niet hoeft aan te passen.

Als de uitspraak blijft staan, betekent dit dat Valve zijn Steam-voorwaarden moet aanpassen, waardoor het doorverkopen van online games mogelijk wordt. Dit zou dan ook gelden voor andere verkopers van online games voor bijvoorbeeld PlayStation 4, Xbox One en Nintendo Switch.