Nintendo heeft in de Verenigde Staten de illegale downloadsite RomUniverse aangeklaagd vanwege het schenden van het copyright op Nintendo-games. Dat schrijft Polygon.

De website verspreidt ROM-games, illegale kopieën van spellen die vaak via een pc gespeeld kunnen worden. Volgens Nintendo is RomUniverse een van de grootste en beruchtste online verspreiders van ROM's, met 300.000 downloads van Nintendo Switch-spellen en 500.000 downloads van 3DS-spellen.

Nintendo eist een schadevergoeding van 150.000 dollar (ruim 136.000 euro) per copyrightschending, waarbij iedere gekopieerde game inbreuk maakt op het copyright. Daarnaast wil Nintendo 2 miljoen dollar per merkrechtsschending. Volgens Nintendo is het merk namelijk te zien in verschillende spellen.

RomUniverse biedt online naast de Nintendo-games ook boeken en films aan. Gebruikers kunnen een abonnement afsluiten van 30 dollar per jaar om spellen sneller te downloaden.

De afgelopen tijd treedt Nintendo vaker op tegen copyrightschending. Zo won het bedrijf eerder deze week een rechtszaak in het Verenigd Koninkrijk waardoor vijf internetproviders vier verschillende websites die illegaal gekopieerde games aanbieden moeten blokkeren.

In november 2018 schikte Nintendo met ROM-websites LoveRoms.com en LoveRetro.co voor ruim 12 miljoen dollar voor vergelijkbare aanklachten.