Nederlander Dave Jong, spelend onder de naam 'Rojo', is zaterdag op de tweede plaats geëindigd van de Fortnite World Cup in de Amerikaanse stad New York. Hij vormde een duo met de Brit Jaden Ashman (Wolfiez). Samen wonnen ze ruim 2 miljoen euro.

Aan NU.nl laat Jong weten dat het een gekkenhuis is in zijn omgeving. "Mijn hele telefoon is opgeblazen met berichtjes. Iedereen is door het dolle heen."

Hij is tevreden met het resultaat, maar zegt ook te balen. "We hebben twee potjes gehad waarin we vijf punten meer hadden kunnen halen, als we vijf tot tien seconden langer in leven waren gebleven."

Jong wil investeren in iets voor lange termijn

Het duo behaalde 47 punten op het door game-uitgever Epic georganiseerde wereldkampioenschap van het schietspel. Dat waren vier punten minder dan de winnaars van het toernooi, spelend onder de namen 'Nyhrox' en 'Aqua'. Zij gingen met 2,7 miljoen euro naar huis.

Het duurt volgens Jong nog wel even voordat hij beschikking heeft over het prijzengeld. "In de tussentijd kan ik mooi even uitzoeken waarin ik het beste mijn geld kan investeren voor de lange termijn."

De finales van het wereldkampioenschap bestaan uit twee delen. Zaterdag namen vijftig teams van twee personen het tegen elkaar op. Zondag is het de beurt aan honderd solospelers.

'Niet genoeg computers geregeld door organisator'

De training voor het toernooi werd bemoeilijkt, omdat er niet genoeg computers waren geregeld door organisator Epic Games. "Het oefenen was niet optimaal in de week van het evenement. Ik ga dus zeker investeren in een gaminglaptop voor toekomstige evenementen."

Er waren nog drie andere Nederlanders die deelnamen aan het evenement. Dmitri van de Vries, die onder de naam 'mitrO' een duo vormde met de Brit Kyle Jackson ('Mongraal'), werd zesde. De twee kunnen samen rekenen op een bedrag van ruim 400.000 euro.

Het enige duo dat volledig Nederlands was, Quinten van der Zijpp ('Quinten') en Levi Edelijn ('Lneuf'), wist niet door te dringen tot de eindfases van het toernooi.

Totale prijzenpot van 27 miljoen euro

De totale prijzenpot bestond zaterdag uit 27 miljoen euro. Alle deelnemers waren bij de start al gegarandeerd van ongeveer 45.000 euro aan prijzengeld. Er keken meer dan een miljoen mensen naar het toernooi dat te zien was op de websites van Fortnite, Youtube en Twitch.

De finale bestond uit zes potjes. Bij Fortnite worden honderd spelers op een virtueel Fortnite-eiland geplaatst. Terwijl het speelgebied krimpt, moeten zij elkaar uitschakelen tot de laatste persoon overblijft.

'Fortnite in 2018 goed voor omzet van 2,2 miljard'

Punten kun je verdienen door een tegenstander uit te schakelen en door zelf niet uitgeschakeld te worden. Degene die als laatste overblijft op het Fortnite-eiland krijgt tien bonuspunten.

Met 250 miljoen geregistreerde accounts is het spel in twee jaar uitgegroeid tot een van de populairste games van de wereld. Volgens marktonderzoeker Nielsen Superdata was Fortnite in 2018 goed voor een omzet van ongeveer 2,2 miljard euro.