Werknemers van PlayStation-afdeling werden verrast door de aankondiging van Microsoft en Sony dat zij gaan samenwerken op het gebied van servers en streamingdiensten. Dat schrijft Bloomberg op basis van ingewijden.

De intentieverklaring werd door topmensen van Sony en Microsoft ondertekend zonder de PlayStation-werknemers daarover in te lichten, zeggen bronnen.

Leidinggevenden moesten werknemers kalmeren nadat het nieuws naar buiten kwam, schrijft Bloomberg. Ook zijn ze gerustgesteld met de boodschap dat plannen voor de volgende PlayStation-console onveranderd blijven.

Vorige week werd bekend dat Sony en Microsoft samen aan cloudtoepassingen voor games en kunstmatige intelligentie werken. Zo onderzoeken de bedrijven hoe Microsofts cloudplatform Azure kan worden ingezet voor (game)streamingdiensten van Sony.

Een woordvoerder van Sony laat weten dat de gesprekken met Microsoft vorig jaar begonnen. Meer details werden daarover niet bekendgemaakt.

Volgens Bloomberg heeft Sony ook gesprekken met Amazon gevoerd over een samenwerking rondom cloudgaming. Een bron zegt dat de bedrijven daar geen overeenkomsten over bereikten. Amazon Web Services wordt wel ingezet voor PlayStation Network, waarmee spelers online kunnen spelen.

PlayStation Now en xCloud

Sony heeft al jaren een streamingdienst genaamd PlayStation Now. Daarop kunnen oudere spellen gespeeld worden zonder ze eerst te downloaden of te installeren. De dienst zou nooit het gehoopte succes zijn geworden en abonnees zouden regelmatig over verbindingsproblemen hebben geklaagd.

Microsoft werkt zelf ook aan een eigen streamdienst: xCloud. Daarmee moeten mensen Xbox-spellen op verschillende apparaten kunnen spelen.