Microsoft en Sony gaan samen aan cloudtoepassingen voor games en kunstmatige intelligentie werken. Daarvoor hebben de bedrijven een intentieverklaring getekend, schrijft Microsoft op zijn website.

Het gaat volgens de bedrijven om een "gezamenlijke ontwikkeling van toekomstige clouddiensten om game- en streamingdiensten te ondersteunen".

Microsoft en Sony gaan onderzoeken hoe Microsofts cloudplatform Azure kan worden ingezet voor (game)streamingdiensten van Sony. Daarbij gaat het mogelijk om PlayStation Now, waarmee abonnees oudere PlayStation-spellen kunnen spelen zonder ze eerst te downloaden of te installeren.

Daarnaast belooft de samenwerking ook betere ontwikkelplatformen voor bijvoorbeeld gamemakers, stellen de bedrijven. Veel details zijn er verder niet bekendgemaakt.

Sony-directeur Kenichiro Yoshida denkt dat de samenwerking interactieve content van PlayStation vooruit zal brengen. "De bedrijven zijn op sommige vlakken concurrenten van elkaar", zegt hij. Microsoft zet met de Xbox One zijn eigen spelcomputer tegenover de PlayStation 4 van Sony. "Deze samenwerking zorgt ervoor dat de kracht van Azure en Azure AI Sony-gebruikers nieuwe mogelijkheden voor gaming en entertainment biedt."

Diensten van Microsoft en Google

Ook Microsoft werkt aan een eigen streamdienst: xCloud. Mensen moeten daarmee Xbox-spellen op verschillende apparaten kunnen streamen.

Verder werkt Google aan zo'n streamingdienst. Met Google Stadia moet het mogelijk worden om games bijvoorbeeld vanuit de Chrome-browser te streamen. Daarvoor is dan geen krachtige (spel)computer nodig. Google belooft met de dienst onder meer beelden met een 4K-resolutie en zestig beelden per seconde.

Wanneer de diensten van Microsoft en Google verschijnen, is nog onbekend.