Een Amerikaanse senator kondigt een wet aan waarmee "manipulatief" ontwerp in games moet worden verboden, schrijven media, waaronder The Verge. Het gaat daarbij onder meer over de verkoop van lootboxen.

In de voorgestelde wet wordt de verkoop van dit soort lootboxen verboden voor mensen onder de achttien jaar. Bij lootboxen kopen spelers virtuele kistjes zonder vooraf te weten wat erin zit.

Senator Josh Hawley zegt dat kinderen "niet uitgebuit mogen worden met dit soort verdienmodellen". De wet moet eerst nog worden goedgekeurd voor invoering in de Verenigde Staten.

Ook spelmechanieken waarbij spelers geld kunnen uitgeven om in de game sterker te worden, moeten niet meer toegankelijk zijn voor minderjarigen. Hetzelfde geldt voor systemen die mensen aanmoedigen om geld uit te geven om sneller voortgang te boeken in een spel.

Populaire games zoals Overwatch, PlayerUnknown's Battlegrounds en FIFA bevatten dit soort spelmechanismen. Ook in mobiele spellen zijn deze systemen vaker te vinden.

Kansspelautoriteit onderzocht lootboxgames

In Nederland werd door de Kansspelautoriteit (KSA) onderzoek gedaan naar lootboxgames. De autoriteit onderzocht tien games en vond vier spellen die de Nederlandse gokwet overtraden. Het ging om games waarin de inhoud van een lootbox kan worden doorverkocht, waardoor de inhoud monetaire waarde heeft.

In augustus werden de NBA 2K-basketbalgames van uitgever 2K Games aangepast om aan de Nederlandse gokwet te voldoen.