Nintendo voegde deze week een functie toe aan het vechtspel Super Smash Bros. Ultimate, waarmee gebruikers zelf levels kunnen maken. Het bedrijf haalt 'ongepaste' ontwerpen uit het spel.

Nadat het bouwen van levels werd toegevoegd, kwamen al snel veel aanstootgevende levels op de voorpagina van de Nintendo Switch te staan, schrijft Eurogamer. Zo bouwden spelers levels in de vorm van swastika's of penissen. Die zijn gratis voor anderen te downloaden.

Levels in Super Smash Bros. Ultimate zijn plateaus waarop spelers met Nintendo-personages als Link uit The Legend of Zelda en Super Mario tegen elkaar vechten.

Nintendo heeft inmiddels veel van dit soort levels verwijderd. Makers krijgen vervolgens een e-mail waarin wordt uitgelegd waarom hun creaties zijn gewist, bijvoorbeeld vanwege "obscene en/of seksuele uitingen".

Het verwijderen van levels is Nintendo al op enige kritiek komen te staan. Zo werden levels gewist waarin een transgendervlag te zien was, evenals levels die 'trans rights' als titel droegen.

Volgens een gebruiker werd haar level weggehaald, omdat ze met het toevoegen van een transgendervlag de regels van Nintendo overtrad. De vlag zou gezien worden als "een politiek statement". Ook kreeg zij een ban van negen uur.

Het is niet duidelijk hoeveel levels Nintendo tot nu toe heeft verwijderd.