De geplande PlayStation 5-spelcomputer kan games in een 8K-resolutie afspelen. Dat vertelt hardwareontwerper Mark Cerny in een interview met Wired.

Daarmee ondersteunt de nieuwe gameconsole veel hogere resoluties dan de huidige PlayStation 4, waarvan alleen het Pro-model games in 4K afspeelt.

Televisiefabrikanten bieden op het moment nog weinig 8K-televisies aan. Samsung begon de verkoop van zijn eerste 8K-televisie in oktober 2018.

Volgens Cerny zullen ook oude PlayStation 4-games op de nieuwe PlayStation 5 speelbaar zijn. De ontwerper benadrukt dat de gameconsole dit jaar nog niet verkocht zal worden. Sony stelde eerder al dat de PlayStation 5 op zijn vroegst in 2021 verschijnt.

'Special effects uit Hollywoodfilms'

In de PlayStation 5 zit een AMD Ryzen-processor en een Radeon Navi-GPU. Die laatste ondersteunt een techniek genaamd ray tracing, waarbij licht op realistische wijze in beeld wordt gebracht. Deze techniek wordt vaak door effectenstudio's gebruikt voor Hollywoodfilms.

De spelcomputer gebruikt een 'solid state drive' (SSD) om bestanden op te slaan, in plaats van een traditionele harde schijf. Volgens Cerny laden games hierdoor veel sneller. In pc's en laptops worden vaak al SSD's gebruikt.

De huidige Sony-virtualrealitybril PlayStation VR zal werken in combinatie met de nieuwe PlayStation 5. Cerny wil nog niet zeggen of er ook een nieuwe headset voor de spelcomputer ontworpen zal worden.