De Britse marktwaakhond CMA is gestart met een onderzoek naar de automatisch doorlopende online abonnementen op gamediensten van Sony, Nintendo en Microsoft.

CMA maakt zich zorgen over de legaliteit van automatisch doorlopende abonnementen op de online diensten voor de PlayStation, Xbox en Nintendo Switch. Veel games voor spelcomputers kunnen alleen online worden gespeeld als gamers een abonnement nemen. De prijzen van de abonnementen variëren van 4 tot 8 euro per maand.

De marktwaakhond denkt dat de voorwaarden van zulke abonnementen niet duidelijk zijn. Abonnementen opzeggen zou lastig zijn en consumenten zouden na het opzeggen van een stilzwijgend verlengd abonnement hun geld moeilijk kunnen terugkrijgen.

CMA zou Nintendo, Sony en Microsoft om meer informatie over hun abonnementen hebben gevraagd. Ook vraagt de waakhond om reacties van Britse klanten. De toezichthouder wil weten of klanten de automatische verlenging van online abonnementen eerlijk vinden. Ook wil CMA weten hoe zij het opzeggen van de abonnementen en het terugvragen van geld ervaren.

Of de gamebedrijven daadwerkelijk de regels hebben geschonden, weet de Britse marktwaakhond nog niet. "Automatische abonnementen komen steeds meer voor en het is essentieel dat die goed werken voor consumenten", zegt CMA-hoofd Andrea Coscelli. "Als blijkt dat bedrijven consumenten niet eerlijk behandelen, dan zijn we volledig voorbereid om actie te ondernemen."