Het gameplatform Steam gaat beoordelingen die onderdeel zijn van een 'recensiebom' niet langer meewegen in de score van een game, heeft het bedrijf achter Steam bekendgemaakt.

Op Steam wordt met een percentage weergegeven hoeveel gebruikers een game als positief beoordelen. Bij een 'recensiebom' worden bepaalde titels bestookt met recensies. In veel gevallen zijn die negatief. Op die manier proberen spelers in korte tijd de score van een game omlaag te brengen.

Valve, het bedrijf achter Steam, gaat proberen abnormaal gedrag rond het plaatsen van recensies te herkennen. Als het bedrijf concludeert dat het gaat om een 'recensiebom', worden beoordeling die tijdens die periode zijn geplaatst niet meegeteld in de score.

De inhoud van de recensies blijft wel staan, waardoor gebruikers de berichten wel kunnen bekijken. Daarnaast biedt Steam gebruikers de mogelijkheid om aan te vinken dat zij de volledige score willen zien, inclusief beoordelingen die niet worden meegeteld.

Valve erkent dat een bijeffect van de maatregelen is dat authentieke recensies die toevallig op hetzelfde moment als een 'recensiebom' zijn geplaatst ook niet meegewogen worden in de score. Volgens het bedrijf heeft dat echter geen invloed op de uiteindelijke score van de titel.

'Recensiebommen' zijn niet uniek voor recensieplatformen zoals Steam. Eind 2018 werd het jaaroverzicht van YouTube miljoenen keren negatief beoordeeld, waardoor het overzicht in enkele dagen de slechtst gewaardeerde YouTube-video werd.