Johan Cruijff is als zogenoemd Icon te spelen in de aanstaande voetbalgame FIFA 19, maar de Cruyff Foundation is niet blij met de waardering die de in 2016 overleden Nederlander in het spel krijgt.

Dat zegt de foundation tegen Voetbal International. Cruijff wordt voor de aanstaande FIFA-game toegevoegd aan het aanbod Icons.

Die Icons zijn legendarische voetballers die in FIFA kunnen worden vrijgespeeld. Van elke Icon zijn drie versies: de voetballer aan het begin en eind van zijn carrière, en de speler in topvorm.

De score die het Johan Cruijff-Icon in topvorm heeft, is 94. Dat is even hoog als bij spelers als Ronaldinho en Cristiano Ronaldo, maar de legendarische voetballers Diego Maradona en Pelé hebben een iets hogere score, respectievelijk 97 en 98.

'Dichter bij Pelé en Maradona'

Eerder waren fans al kwaad over dat relatief kleine maar toch veelzeggende verschil. "Ook wij vinden de rating lager dan wij hadden verwacht. Wij dachten dat Johan dichter tegen Pelé en Maradona zou zitten", zegt Carole Thate, directeur van de World of Johan Cruyff. Die stichting beheert de nalatenschap van de Ajax- en FC Barcelona-legende.

Voor de toevoeging van Cruijff aan FIFA 19 is nauw samengewerkt met voormalig voetballers Wim Jonk en Jordi Cruijff, de zoon van Johan. De twee staan aan het roer van Cruyff Football, dat de voetbalvisie van Cruijff aan clubs uitdraagt.

Jonk en Cruijff hadden echter geen invloed op de cijferwaardering die FIFA-ontwikkelaar EA aan Cruijff zou geven. Het is niet voor het eerst dat er ophef ontstaan rond de waardering van een Icon-speler.

EA past de rating van Icons doorgaans niet achteraf aan. Toch hoopt Thate op een uitzondering. "De maker wordt nu door veel mensen over die rating aangesproken. Ik weet niet of ze het zullen aanpassen, maar Johan verdient het goed te worden vertegenwoordigd", aldus Thate.

FIFA 19 verschijnt op 28 september voor PlayStation 3 en 4, Xbox 360 en One, Windows en Nintendo Switch.