Gaming zal voorlopig geen onderdeel uitmaken van het olympisch programma. Wel wordt er door betrokken partijen over gesproken.

In een zitting van het dagelijks bestuur van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) in het Zwitserse Lausanne werd over e-sports op de Olympische Spelen gesproken. Daaruit blijkt dat er nog geen zicht is op games op de Spelen.

IOC-voorzitter Thomas Bach zegt e-sports wel serieus te nemen. Zaterdag wordt vanuit het IOC een forum gehouden waar over gaming gesproken wordt. "We gaan er heel open in", zegt de Duitser. "Er zijn nog veel vragen. De belangrijkste: is het sport?"

E-sports neemt steeds grotere vormen aan. Op het gebied van voetbal en autosport zijn er serieuze competities waarbij gamers contracten aangeboden krijgen.

Bach ziet die ontwikkeling. "Persoonlijk vind ik het professionele spelers die zich op een manier voorbereiden die te vergelijken is met traditionele sport. Ze hebben concentratie, een enorm reactievermogen en tactische intelligentie nodig. Ze moeten niet alleen mentaal, maar ook fysiek topfit zijn."

De voorzitter van het IOC geeft aan dat de verdeeldheid over gaming binnen de olympische beweging groot is. "Er zijn nog zo veel vragen, bijvoorbeeld over dopingcontroles, dat het nog wel even zal duren voordat we een duidelijker beeld hebben."

E-sports

In augustus 2017 maakte de organisatie van de Olympische Spelen van Parijs, die in 2024 plaatsvinden, nog bekend open te staan voor het toevoegen van e-sports aan het olympische programma.

Bach zei destijds dat games waarin geweld, explosies en het doden van personages en medespelers voorkomen, niet thuishoren op de Olympische Spelen.