Het smartphonespel Pokémon Go krijgt binnenkort een update waardoor het voor spelers mogelijk wordt om de virtuele beestjes onderling te ruilen.

Dat heeft maker Niantic afgelopen week in een besloten sessie op gamebeurs E3 bekendgemaakt aan een groep journalisten, schrijven meerdere Amerikaanse media, waaronder Polygon.

Om een Pokémon tegen een andere te ruilen, moeten spelers fysiek bij elkaar in de buurt zijn. Het wordt vooralsnog niet mogelijk om een Pokémon online te ruilen. Bovendien moeten spelers minimaal level 10 hebben bereikt voordat zij van de functie gebruik kunnen maken.

Het ruilen van een Pokémon lijkt verder erg op hoe de functie in de kernspellen van de franchise is terug te vinden. De Pokémon wordt na het ruilen zichtbaar op de smartphone van de andere speler. Na het ruilen krijgt de nieuwe eigenaar zogenaamde candy en kan hij zijn Pokémon een bijnaam geven. 

Het ruilen van een Pokémon kost beide spelers een bepaalde hoeveelheid van het verzamelbare stardust. Het ruilen van een legendarische Pokémon, shiny Pokémon of regio-exclusieve Pokémon is bovendien pas beschikbaar als de spelers betere vrienden van elkaar zijn.

Vriendschap

Pokémon Go-maker Niantic voegt naast het ruilen ook een optie toe om andere spelers als vriend toe te voegen. De sociale functie werkt met gepersonaliseerde codes van zes tekens, die spelers onderling met elkaar kunnen uitwisselen.

Zodra twee spelers de code hebben uitgewisseld, kunnen zij elkaar in het spel cadeautjes sturen. Spelers kunnen speciale voorwerpen die hiervoor geschikt zijn wel zelf verzamelen bij PokéStops en gyms, maar niet zelf gebruiken. Eén van de nieuwe voorwerpen is een speciaal ei, waar na 7 gelopen kilometer een zogenaamde Alolan-Pokémon uit komt.

Vrienden die in het spel vaker met elkaar in aanraking komen, zoals door het samen verslaan van gyms, stijgen in een zogenaamd 'vriendschapslevel'. Naarmate dit level hoger wordt, krijgt de speler extra bonussen. Zo wordt de benodigde stardust om een Pokémon te ruilen lager naarmate spelers betere vrienden zijn.

Niantic maakt beide sociale functies binnen een maand beschikbaar, maar wanneer de update precies komt, is niet bekend.