Betaalde microtransacties voor esthetische upgrades komen terug naar Star Wars: Battlefront II. Gameuitgever EA maakt de controversiële 'crystals' op 18 april opnieuw beschikbaar.

EA besloot in november om de de kristallen uit het spel te verwijderen. De aanwezigheid van microtransacties leidde tot ophef, omdat de virtuele valuta de spelers de mogelijkheid gaf om tegen betaling een strategisch voordeel te halen.

Met de opnieuw toegevoegde kristallen kunnen spelers vanaf woensdag alleen esthetische upgrades kopen, waarmee spelers het uiterlijk van hun personage kunnen aanpassen. Spelers kunnen de kristallen in hun bezit krijgen door ze met echt geld te kopen, maar de virtuele valuta zijn ook te verdienen door de game te spelen.

Lootboxes

In maart voegde EA ook opnieuw 'lootboxen' toe aan het Star Wars-spel. Deze controversiële virtuele schatkistjes bevatten in eerste instantie ook voorwerpen die een strategisch voordeel kunnen opleveren. Net zoals de kristallen kunnen de lootboxen nu alleen gebruikt worden om cosmetische upgrades te verdienen.

De Nederlandse Kansspelautoriteit doet onderzoek naar deze lootboxes, omdat het mechanisme mogelijk een vorm van gokken is.