Games krijgen in de Verenigde Staten binnenkort een nieuw label op de verpakking of productpagina dat aangeeft of een spel microtransacties bevat.

Dat meldt de Entertainment Software Rating Board (ESRB), de Amerikaanse instantie die games in het land beoordeelt op inhoud en geschiktheid voor kinderen.

Op Twitter meldt de ESRB dat zowel fysieke als digitale games binnenkort een extra label krijgen voor iedere vorm van microtransacties, zoals in-game aankopen, zogeheten lootboxen of virtuele valuta die met echt geld kan worden aangeschaft.

Lootboxen

Daarmee reageert de organisatie op de ophef die de afgelopen maanden is ontstaan over lootboxen. Dit zijn virtuele 'schatkisten' die tegen betaling kunnen worden aangeschaft met daarin voorwerpen voor gebruik in een spel. Welke voorwerpen in zo'n lootbox zitten, wordt veelal willekeurig bepaald.  

Wereldwijd buigen verschillende beleidsmakers en instanties zich over de vraag of dergelijke transacties als een vorm van gokken moeten worden gezien. Ook de Nederlandse kansspelautoriteit doet hier onderzoek naar.