Facebook gaat een aantal professionele gamers betalen om livestreams uit te zenden.

Dat meldt Facebook vrijdag in een blogbericht. De gamers worden dan onderdeel van een officieel partnerprogramma. Eerder werd al een dergelijk programma gebruikt om uitgevers en beroemdheden te laten livestreamen.

Ook krijgen gamers de mogelijkheid om donaties aan te zetten. Gebruikers die naar een livestream kijken op Facebook kunnen dan een geldbedrag overmaken naar de gamer.

Videomakers krijgen verder de mogelijkheid om te streamen op 60 beelden per seconde met een resolutie van 1080p. Hun video's moeten met het programma ook beter gevonden kunnen worden via de site zelf, of via Instagram en Oculus.

500 miljoen mensen

Het programma gaat dit weekend van start. Tientallen gamers zijn al onderdeel van het partnerprogramma. Facebook zal in de toekomst echter stoppen met het betalen van gamers voor livestreams. Dan moet het bijvoorbeeld mogelijk worden om geld te verdienen via adverteerders.

Naar schatting kijken wereldwijd 500 miljoen mensen naar video’s waarin anderen spelletjes spelen. In Nederland gaat het om 1,3 miljoen mensen, bijna tien procent van alle Nederlanders.