Nederlander Rudy van Buren heeft de McLaren-wedstrijd World's Fastest Gamer gewonnen. Met die wedstrijd zocht het raceteam naar een virtuele F1-coureur.

De 25-jarige Van Buren won de finale dinsdagavond van landgenoot Freek Schothorst, meldt McLaren. De Nederlanders gaven zich net als zo'n 30.000 andere gegadigden in mei op voor de wedstrijd van McLaren.

Met kwalificatiewedstrijden werd het aantal deelnemers uiteindelijk ingeperkt tot 12 personen. Die virtuele coureurs moesten in het hoofdkwartier van McLaren een aantal tests doorlopen in dezelfde F1-simulators die door McLaren-coureurs Fernando Alonso en Stoffel Vandoorne worden gebruikt.

24 uur rijden

Op virtuele circuits zoals die van Indianapolis, Suzuka en de 24 uur van Le Mans moesten de coureurs laten zien wat zij in huis hadden. De virtuele 24-uursrit van Le Mans moest daarbij ook daadwerkelijk 24 uur worden gereden.

Van Buren heeft de winst volgens McLaren te danken aan snelle vaardigheden als racer, technische kennis en fysieke kwaliteiten.

De prestaties die Van Buren als virtuele F1-coureur voor McLaren gaat neerzetten, worden door het team gebruikt bij de ontwikkeling voor zijn Formule 1-wagen voor het seizoen van 2018.

Revanche

Van Buren werd als kind Nederlands kampioen karten, maar stopte op 16-jarige leeftijd met autosport toen hij niet voldoende sponsors kon vinden om op hoog niveau door te gaan. De nieuwe McLaren-coureur is in het dagelijks leven verkoopmanager.

"Iedere jongen die begint met karten droomt van F1, en op een bepaald punt verdwijnt die droom", aldus Van Buren. "Nu ik World's Fastest gamer gewonnen heb, kan ik die droom opnieuw beleven."