Sony heeft zijn omzet en winst in het derde kwartaal van 2017 flink zien stijgen, met name door goede prestaties van de PlayStation-tak.

Dat maakte het Japanse bedrijf dinsdag bekend. De omzet steeg met 22 procent naar omgerekend 15,7 miljard euro. Sony maakte een nettowinst van omgerekend 1 miljard euro, waar het bedrijf een jaar eerder nog quitte draaide.

Door sterke verkopen van PlayStation 4-games en -consoles gingen de inkomsten uit de gamestak van Sony met 35 procent omhoog. In totaal was deze afdeling goed voor een kwart van de operationele winst van Sony. In het kwartaal gingen 4,2 miljoen exemplaren van de PS4 over de toonbank, iets meer dan een jaar eerder.

Ook de afdeling die beeldsensoren voor smartphones maakt, blijft goed presteren. Hier steeg de omzet met 16 procent en de winst met 27 procent. Sony verkoopt zijn beeldsensoren aan concurrerende smartphonemakers als Apple en LG. 

Door sterke verkopen van premium-televisies presteerde ook de home entertainment-afdeling goed. 

Smartphones

Alleen de smartphonetak van Sony blijft kwakkelen. De omzet bleef min of meer vlak op 172 miljard yen (1,3 miljard euro), maar de afdeling noteerde ook een klein operationeel verlies. 

Het aantal verkochte smartphones bleef steken op 3,4 miljoen, iets minder dan een jaar eerder. Daarmee is Sony een marginale speler op de enorme smartphonemarkt.