De eerste virtualrealitybrillen die op Windows zullen draaien, krijgen ondersteuning voor games uit de webwinkel Steam.

Later dit jaar verschijnen de eerste VR-brillen die op 'Windows Mixed Reality' draaien. Onder meer Acer werkt aan een bril, die met een prijskaartje van 300 dollar een stuk goedkoper zal zijn dan concurrenten als de Oculus Rift en HTC Vive. Een variant van Dell zal 360 dollar kosten.

Het was echter nog niet precies duidelijk welke games overweg zouden kunnen met de Windows-brillen. Maandag maakt Microsoft bekend dat de apparaten gebruik zullen maken van het Steam VR-platform. 

Microsoft maakt ook eigen controllers voor gebruik bij de brillen. Die lijken op de Touch-controllers van Oculus. De Windows-brillen moeten worden aangesloten op een pc die krachtig genoeg is om zware games in een vrij hoge resolutie te renderen. Toch hoopt Microsoft virtual reality "betaalbaar" te maken, door de prijs van de brillen en controllers relatief laag te houden.

De brillen verschijnen vermoedelijk in de herfst, al is nog geen exacte datum bekend. Later dit jaar verschijnen ook Windows-pc's die worden verkocht onder de namen 'mixed reality pc' en 'mixed reality ultra pc'. Aan die labels kunnen consumenten zien dat VR-games op de apparaten zullen draaien.

Microsoft spreekt bij zijn apparaten van 'mixed reality' in plaats van 'virtual reality', omdat op de brillen ook camera's zitten die de omgeving kunnen herkennen. Zo moet het mogelijk worden dat games en andere apps rekening houden met de omgeving van de gebruiker en dat elementen uit de echte wereld in de virtuele omgeving verschijnen.