Japanse game-uitgever Square Enix trekt zich terug uit Deense Hitman-ontwikkelaar IO Interactive. Square Enix was sinds 2009 de enige aandeelhouder van het bedrijf.

Square Enix spreekt in een verklaring van "het maximaliseren van tevredenheid van spelers en het vergroten van marktpotentieel". Een concrete reden voor de scheiding met IO Interactive wordt niet gegeven.

De Japanse uitgever is al op 31 maart uit de Deense ontwikkelaar gestapt. Square Enix schrijft 4,8 miljard yen (38,7 miljoen euro) af op de scheiding met de Hitman-ontwikkelaar.

Volgens Eurogamer is IO Interactive inmiddels op zoek naar een nieuwe eigenaar. Het is nog onduidelijk wie bekende titels van IO waaronder Hitman nu gaat uitgeven. De nieuwste Hitman-game werd in verschillende losse episodes uitgegeven, die wisselend werden vervangen.

Positieve cijfers

Square Enix maakt de scheiding met IO Interactive gelijktijdig bekend met zijn verder positieve kwartaalcijfers over de eerste drie maanden van dit jaar. De uitgever draaide een omzet van 256 miljard yen (2 miljard euro) en een winst van 31,2 miljard yen (252 miljoen euro), beide meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

Square Enix is ook uitgever van bekende gameseries als Final Fantasy, Dragon Quest en Tomb Raider.